Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Bent u sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F, dan moet u het verplicht renoveren naar label D of beter, binnen de 5 jaar.
Bent u sinds 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar van een niet-residentiële gebouweenheid? Dan moet u er voor zorgen dat het binnen de 5 jaar aan een aantal energiebesparende maatregelen voldoet, en een minimaal energielabel behaalt.
Residentieel of niet-residentieel gebouw?
De renovatieverplichting verschilt voor residentiële gebouwen (woongebouwen) en voor niet-residentiële gebouwen (kantoren, winkels, …).
Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen
-
- Naar label D of beter vanaf 2023
- Minstens label C vanaf 2028 en label B vanaf 2035
Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen
-
- Minimaal maatregelenpakket
- Minimaal te behalen energielabel
5 goede redenen om te renoveren
Er zijn heel wat voordelen:
- Meer comfort: een goed geïsoleerd en geventileerd gebouw is veel comfortabeler om in te leven. Zo hebt u minder last van vocht, uw gebouw blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm.
- Lagere energierekening: een goed geïsoleerd gebouw met een zuinige verwarmingsinstallatie doet uw energierekening fors dalen.
- Goed voor het klimaat: minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verkleint u nog extra uw ecologische voetafdruk.
- Uw woning wordt meer waard: een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van uw woning ook stijgen. Bovendien zorgt onze financiële steun ervoor dat u uw investering nog sneller terugverdient!
- U staat klaar voor de toekomst: Vlaanderen streeft tegen 2050
- voor woongebouwen naar label A
- en voor niet-residentiële gebouwen naar koolstofneutraliteit.
- Voor meer info, zie: Langetermijn-renovatiestrategie 2050 voor woningen en niet-residentiële gebouwen (op de website van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap)
Bron: Vlaanderen.be